Bucataria traditionala austriaca este extrem de variata si in acelasi timp, contine multe traditi culinare iar regulile sunt perfect transmise din generatie in generatie.
Specialitatile sunt extrem de diversificate, dupa cum puteti vedea: galuste cu prune - Cehia, gulas cu ardei - Ungaria, tocana de ardei - Balcani sau mancaruri italiene bazate pe paste. Multe dintre controversele asociate cu originea, se invart in jurul bine-cunoscutului snitel vienez - Wienerschnitzel - manzat dat prin pesmet. Ideea pare sa fi aparut in timpul uneia dintre revolte a bucatarilor italieni ce au venit la curtea imperiala, ce aruncau pesmet pe manzat, carne de porc, pui sau peste, insa de atunci este considerat un supliment tipic austriac.
In timpul numeroaselor razboaie, Asustria a "capturat" anumite preparate. Din acea perioada vin delicioasele preparate tiroleye: vultur cu galuste, sau friptura de veverita cu salata.
Fruhstuck - micul dejun, de obicei, consta intr-o ceasca de ceai sau de cafea si gustari sub forma de rulouri si paine, cu unt, gem, dar si un fel de placinta. la hoteluri se vor regasi si preparate din carne, branza, oua fierte, fulgi de cereale si fructe. Mittagessen este considerata masa principala. Tagesmenu este pentru intreaga zi. Gustarea de dupa-masa este Abendessen iar gustarea de seara este Nachmal.
Foarte populare in randul austriecilor sunt tarabele cu carnati - Wurstelstande - ce servesc Crenvusti , Bratwurst si Currywurst prajit, Debreziner carnati puternic condimentati, precum si kebab si pizza.
Specialitati austriece de la care nimeni nu se poate abtine, vizitand aceasta frumoasa tara sunt tocana de ciuperci si varza fiarta cu carne de porc in timp ce regiunile dunarene abunda cu peste proaspat. Un pastrav de meuniere este cel mai bun prajit in unt, stropit cu zeama de lamaie.
Demne de remarcat:
Eierspeise - omleta este servita cu mici patelence groase,
Eierschwammerl - salata cu ciuperci marinate si oua fierte tari,
Bauernschmaus - sunca fiarta si afumata, carne de porc si carnati, cu garnitura de varya si galuste cu chimen,
Rindsgulasch - tocana de vita, mancaruri picante luate din cultura maghiara,
Tresc opisow dostarczana przez merlinx. Kalbsbrust Gefullte - piept de vitel umplut cu carne si legume,
Erdapfelgulasch - salata de cartofi cu carnati serviti la cald,
Heringsalat - salata de hering si cartofi,
Tafelspitz - placinta de carne de vita suculenta, cu legume fierte, servite cu sosuri: hrean, sos de mere, tartar, rosi si podsmazanymi, cartof ras,
Gefullte Paprika - ardei umplut cu orez si carne de vita, cu sos de rosi.
Calatorind prin Austria, va veti intalni cu numeroase cafenele - Kaffeehauser, in zonele montane sunt denumite Almhutten - restaurante mici, ingrijite, iar in limbajul cotidian sunt cunoscute sub numele de "almami" Heurigen. In aceste cafenele puteti citi ziarul sau vorbi cu prieteni, poate chiar savura un mic dejun gustos sau o masa usoara. Konditorei sunt cefenelele tipice ce comercializeaza produse de patiserie si panificatie, adevarate delicatese.
Cultura consumului de cafea nu este nicaieri atit de adorata ca in Austria. Cafenele sunt adevarate temple in care va puteti petrece timpul in mod placut. Merita o vizita la o cafenea Kaffehausach, pentru o cafea aromata, servita in moduri diferite.
Stuben este un pub din orasul traditional, a carui baza este bucataria locala si este locul ideal pentru a bea bere si vin. Locatile de tip Bierhalle Biergarten au radacini in cultura germana. Populare in randul consumatorilor de bere sunt Salzburg Stiegl sau Weizbier Mullnerbrau.
Cele mai bune mancaruri de consuma cu anumite bauturi. Arlberg, de exemplu,se poate obtine din amestec de vodka, vin si putin ceai. Din suc proaspat stors din struguri rezulta un vin tanar - Heurige si partial fermentat Sturm. Nimic nu este irosit in natura iar in fabricile de vin Heurigen se poate gusta chiar si mustul de struguri numit Bridge. Vinuri cele mai alese gusturi sunt depozitate in beciuri reci, in butoaie de lemn sub arcadele de piatra
Amatori de bauturi alcoolice trebuie sa incerce in mod necesar Vodka Enzian pe baza de plante - cunoscut in intreaga lume, Aplach este facut din radacini de gentiana cu adaos de plante. In Austria, de asemenea, mai puteti intalni Rum Inlander - lichior de culoare inchisa cu sirop de zahar.
Zona Austria Superioara a fost axata candva pe domenii exclusiv agricole, ce au lasat aceste minunate delicatese. Printre acestea se prezinta sunca afumata, varza acra si galustele care stau la baza fiecarui fel de mancare. La fiecare portie de carne gourmet Bauernschmaus - un set de carne, constând din diverse carnati si sunca , se bea bere cu satisfactie . Austria Superioara este considerata capitala galustelor, cu multe taverne, unde se organizeaza sarbatoarea anuala a galustelor din aluat pufos, servit dulce sarat, si cu cimbru. Pentru bautura, optati pentru cidru sau vin aromatizat cu para. Pentru un pahar de cidru servit in boluri de piatra, puteti primi o felie groasa de paine cu slanina.